dissabte, 15 d’octubre del 2016

L'electricitat al cel

                         D' on ve l'electricitat del cel?

Aquests últims dies hem vist llamps perquè ha hagut tempestes a Eivissa. La llum del llamp  es sembla a la llum de la bombeta dels nostres circuïts electrics. Hem pensat que al cel deu d'haver electricitat i ens preguntem com serà això.

 1.- Explica quina diferència hi ha entre les dues imatges.

 2.- LLegirem diferents textos per entendre què passa.
    
Com es produeixen  els llamps ?

Anem a veure el que passa quan es forma un núvol de tempesta.
Inicialment, les gotes microscòpiques d'aigua de les que està fet el núvol son neutres, tenen el mateix nombre de càrregues positives que negatives.
Sabem que quan freguem els objectes aquests s'electritzen. Es separen les càrregues positives de les negastives i així unes es van a l'objecte fregat i les altres al drap amb el que ho hem fregat. Aquest objecte ara es capaç d'atreure cosos lleugers com trossos petits de paper.

Als núvol de tempesta es produeixen fortes corrents d'aire que pugen i baixen i les gotes d'aigua son violentament fregades per el vent i queden electrizades. Es separen les càrregues negatives que van cap a vall i les càrregues positives que van cap a munt.

Quan hi ha moltes càrregues positives dalt i moltes a baix, diem que hi ha molta diferència de potencia. Aleshores salta una espurna, que és el llamp que dona l'estavilitat al camp elèctric i ja torna a haver-hi de positives i negatives distribuides per igual.

Si l'espurna va d'un núvol a un altre es diu llampec.

Amb la descàrrega elèctrica, l'aire s'espandeix i es contrau i això produeix un gran so, que és el tro.


            

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada